Η φωτογραφική μηχανή κι ο φακός που επιλέγω για τη φωτογραφία δρόμου

Το 2012 ήθελα να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή με μικρό μέγεθος αλλά χωρίς να στερείται στην ποιότητα εικόνας. Ήθελα μια μικρή φωτογραφική μηχανή ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτή αλλά και να μη με κουράζει στη μετακίνηση μου και τη μεταφορά της. 
Από την αρχή είχα απορρίψει για την φωτογραφία δρόμου τις DSLR λόγω όγκου και βάρους τόσο σε σώμα όσο και σε φακούς. Η επιλογή της φωτογραφικής μηχανής που έκανα ήταν στην κατηγορία mirrorless η Panasonic GH 3 που τότε μόλις είχε κυκλοφορήσει. 
Το καλύτερο εστιακό μήκος φακού για την φωτογραφία δρόμου πιστεύω είναι 35mm και 50mm. Είναι εστιακές αποστάσεις που δείχνουν στο θεατή την σκηνή σαν να ήταν εκεί, επειδή βλέπουν όπως το ανθρώπινο μάτι. Γι’ αυτό και τον 50mm τον ονομάζουν “normal”. Ό,τι πιο πάνω από αυτόν είναι τηλεφακός και ό,τι πιο κάτω ευρυγώνιος φακός. 
Η επιλογή φακού για τη Panasonic GH 3 ήταν ο Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 
Ακόμα και σήμερα, αυτή τη φωτογραφική μηχανή και τον φακό χρησιμοποιώ, δίνοντας μου τις εικόνες που θα ήθελα μέσα από την αισθητική και την ματιά μου.
  Τips για φωτογραφία δρόμου 
Δεν είναι ανάγκη να πάτε αρκετά μακριά ώστε να κάνετε φωτογραφία δρόμου. Μπορείτε και κοντά στην περιοχή σας και στα μέρη που γνωρίζετε καλύτερα. 
Να έχετε τη φωτογραφική μηχανή ανοιχτή, όχι κλειστή, να είναι πάντα σε ετοιμότητα αλλά και στις ρυθμίσεις που θέλετε ώστε να βγάλετε την φωτογραφία που μπορεί να εξελιχθεί μπροστά σας κατευθείαν. Η στιγμή είναι σημαντική για την φωτογραφία δρόμου και για κάποια κλάσματα δευτερολέπτου μπορείτε να χάσετε την σκηνή της εικόνας σας . Τη φωτογραφική μηχανή είναι καλό να την κρατάτε στο χέρι ώστε να είστε έτοιμοι να τραβήξετε την σκηνή σας και όχι κρεμασμένη στο λαιμό.
Μην φοβάστε να ανεβάσετε τα “ISO”. Για να έχετε μια εικόνα με βάθος θα πρέπει να τραβάτε με διάφραγμα f/8 ή f/11. Για να μπορέσετε να έχετε αυτά τα διαγράμματα και ανάλογα το πόσο φως υπάρχει στην σκηνή σας, θα χρειαστεί να ανεβάσετε τα ISO, ώστε να έχετε και μια καλή ταχύτητα κλείστρου για να ακινητοποιήσετε την σκηνή σας. Μια καλή ταχύτητα κλείστρου είναι 200 με 250.
Όσο σημαντική είναι η φωτογραφία που θα τραβήξετε, άλλο τόσο είναι και η επεξεργασία που θα κάνετε μετά. Επεξεργαστείτε την φωτογραφία σας χωρίς υπερβολές. Τραβήξτε κατευθείαν ασπρόμαυρα ή κάντε μετατροπή έπειτα στα προγράμματα επεξεργασίας που χρησιμοποιείτε. Προσωπικά, μου αρέσει η ασπρόμαυρη φωτογραφία δρόμου. Έχει μια άλλη αίσθηση και πιστεύω ότι στην κατηγορία αυτή ταιριάζει περισσότερο. Σπάνια αφήνω φωτογραφία δρόμου έγχρωμη, εκτός αν θέλω να δείξω κάτι σκόπιμα στον θεατή.
Πειραματιστείτε και τραβήξτε πολλές φωτογραφίες μέσα από τις σκηνές που σας μαγνητίζουν. Παίξτε με φως και σκιές. Τραβήξτε τους ανθρώπους μέσα από την καθημερινότητά τους, κατά την διάρκεια της εργασίας τους, μέσα από τα συναισθήματα που εκφράζουν. 
Μην φοβάστε την λήψη αλλιώς δεν θα έχετε την λήψη. 

Η φωτογραφία δρόμου δεν έχει μόνο την όμορφη πλευρά έχει και την άσχημη. Μην κυνηγάτε φωτογραφίες μόνο όμορφης αισθητικής σαν να είναι φωτογραφία μόδας, αποφεύγοντας την άσχημη πλευρά τους.
Tips για αγορά φωτογραφικής μηχανής & φακού για φωτογραφία δρόμου.
Να είναι μικρή σε μέγεθος και ελαφριά. 
Να έχει μεγάλο αισθητήρα ώστε να σηκώνει υψηλά ISO, χωρίς θόρυβο. 
Αν έχετε φακό μεταβλητής εστιακής απόστασης επιλέξτε το εστιακό μήκος 35mm ή 50mm
αλλιώς αγοράστε έναν σταθερό φακό, 35mm ή 50mm
 Σε συνδυασμό με τη φωτογραφική μηχανή σας, σας προσφέρουν και αρκετά γρήγορο Focus.
Μην κουβαλάτε περιττό εξοπλισμό που δεν θα χρησιμοποιήσετε, για να είστε άνετοι στις κινήσεις σας, χωρίς το άγχος για το πού αφήσατε τα πράγματα σας. Κρατήστε στο χέρι σας μόνο τη φωτογραφική μηχανή σας. 
Να έχετε μάθει καλά την φωτογραφική σας μηχανή. Όσο καλύτερα έχουμε μάθει τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να εκφράσουμε την ψυχή μας μέσα από αυτά και τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε!
 Πάνος Γκέκας